Estás en:
  1. Ezagutu Euskadi
  2.  
  3. Blog Turista Maitea
  4.  
  5. Blog

Dastatu gure gabonetako errezetarik gozoenak

Euskal pastela
2023ko azaroaren 11(e)an
Euskal pastelaren irudia

Enogastronomia

Euskadin beti egon da gozogintza tradizio oso aktiboa, izan ere, lehenengo euskal gozotegiak azukrea eta eztia aurkitu ziren garaikoak dira, XVIII. mendean. 

Euskal gastronomiak plater bikainak izateaz gain, gozokiak eta postre gozoak ere baditu. Carolina, euskal pastela, teilak eta zigarroak edo Tolosako gozokiak oso ezagunak dira gure gozogintzan.

Gainera, gozoki batzuk gabonetan bakarrik egiten dira, gabonetako jaki tipikoak dira, eta ezin dira mahai batean ere falta.

Festa hauetako jakirik bikainenak aurkitu nahi dituzu? Jarraitu post-a irakurtzen eta gorde, zure hurrengo bisitan bat ere ez galtzeko. 

1. Goxua

Postre tipiko hau alderantziz jaten da: behetik gora. Gasteizko postre tipikoa da, nahiz eta gaur egun hiru lurralde historikoetara hedatu den.

Esnegain muntatuaren oinarri batek, bizkotxo geruza batek eta pastel-kremazko beste geruza batek osatzen dute, eta azken geruza hori soplete batekin karamelatzen da. 

Ezin duzu Euskadira etorri eta ez dastatu. 

Goxua
Goxua irudia

2. Intxaur-saltsa

Tradizio handikoa da gabonetan intxaur-saltsa zerbitzatzea. Esne, esnegain, kanela, intxaur eta azukrearekin eginda dago eta bakarrik edo beste postre batekin har daiteke. Saltsa honetan oinarritutako pastarekin turroiak egitea ere oso ohikoa da.

Gabonetako jaietan inoiz falta ez den errezeta. 

Anima zaitez Euskadiko gabonak ezagutzera eta dastatu gabonetako gozoki tipikoak!

3. Konpota

Konpota, fruta anitzekin egiten den salda da: sagarrak, pikuak, aranak, orejoiak, melokotoia eta udarea uretan eta ardo beltzean bustita, azukre eskukada batekin eta kanela adarrekin.

Osagai guztiak nahastu eta su motelean egosten dira, salda loditu arte. 

4. Mazapanezko aingira

Gozoki tradizional hau ez da hain ezaguna gaur egun, baina gozotegi tradizionalenetan saltzen jarraitzen da. Kutxa biribila da, eta mazapanezko aingira edo suge kiribildu bat dauka, konfiteekin, txokolatearekin eta/edo azukrearekin apaindua.

Tradizio handia zen familiako txikienei oparitzea. 

Ikusi non erosi ditzakezun gozo zoragarri hauek:

Pastel dendak eta gozotegiak Euskadin

Erlazionatutako artikuluak

Euskadi, auzolana