Euskadiren barrualdeak ingurune natural pribilegiatua eskaintzen die bisitariei, tokiko gastronomiaren eta kulturarekin bat egiten duena. Idiazabal lurraldeak esperientzia paregabeaz eta % 100ean gozatzeko aukera eskaintzen du.
1512tik asteazkenero ospatzen den Ordiziako azoka zalapartatsu eta koloretsura hurbiltzeak inguruko baserrietatik datozen sasoiko produkturik onenak ezagutzeko aukera ematen die egoiliarrei, jakinguratsuei eta gastronomiazaleei.
Merkatua hainbat modutan esplora daiteke, testuinguru zabalago batean, postuak bisitatu eta tokiko ekoizleekin hitz egiteaz gain, historikoki horrekin zerikusia izan duten beste leku eta espazio batzuk ere arakatu daitezke, hala nola pintxo tipikoak dastatzeko herriko establezimenduak. Gainera, merkatua sukaldari profesional batekin bisitatu daiteke, sasoiko produktuak erosi eta, bisita amaitzean, mokadu goxoak prestatu taldeko kide guztien artean eskualdeko txakolin ekologikoarekin dastatzeko.
Segura, Multzo Historiko-Artistiko nabarmena osatzen duen Erdi Aroko hiribildua, oinetxe eta jauregi ugari ikus daitezke, iraganaren handitasuna islatzen dutenak. Bertako Ondarre gaztandegian, D.O. Idiazabal gazta famatuaren elaborazioaren sekretuak ere aurki daitezke; 200 urte baino gehiagoko tradizioa du ardi latxaren gaztak eskuz egiten (euskal arraza autoktonoa) eta 2 gazta mota dastatzen dira. Oso egokia da etxeko sagar gozoarekin, urarekin eta sagardoarekin laguntzeko.
Esperientzia Beasaingo Iban Mate sommelierrak gidatutako uztartze dastaketa batekin amaitzen da. Bertan, Getaria Jatorrizko Deiturako txakolina eta Idiazabal Jatorrizko Deiturako gaztak dastatzen dira, Euskadin bakarrik egiten diren produktuak, 5 km-ra eginak eta euskal gastronomia herrikoian presente daudenak.
Datu orokorrak
Gaztelania, Euskara